Maandag to vrijdag : 8:30 - 17:00

Aansprakelijkheidsverzekering voor freelancers in België

04/10/2022 - Gepubliceerd door : FiduPress < Terug Aansprakelijkheidsverzekering voor freelancers in België

Werk je als freelancer voor een klant, loop je altijd het risico dat je de klant op de één of andere manier schade berokkent, persoonlijk of aan het bedrijf. Via een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je jezelf tegen de schade en mogelijke juridische kosten.

1. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Investopedia geeft als definitie: een aansprakelijkheidsverzekering biedt de verzekerde partij bescherming tegen claims voor ongevallen en schade aan mensen of bezittingen. Het dekt naast de schadebetalingen vaak ook juridische kosten. Opzettelijk schade of contractbreuk zijn meestal niet gedekt. In tegenstelling tot andere verzekeringen, betaalt de verzekeraar bij een aansprakelijkheidsverzekering uit aan een derde partij en niet aan polishouders.

2. Waarom heb je als freelancer een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Stel dat je bij een klant aan het werk bent en er valt iemand over je laptoptas. Vervelend, maar het kan gebeuren. 

Andere voorbeelden zijn: 

  • Een klant die jou voor de rechter brengt
  • Ruzie over of inbreuken op copyright
  • Datalekken of cyberaanvallen
  • Schade aan eigendommen of toestellen

Redenen genoeg om, indien de schade voldoende groot is, een verzekering te nemen. Vaak zal je als freelancer ook een aansprakelijkheidsverzekering moeten nemen voor je met een opdracht bij een bedrijf mag starten. Zeker bij grotere bedrijven.

3. Hoeveel kost het?

Hoeveel je als freelancer voor je polis betaalt, hangt af van een aantal factoren:

  • Het werk dat je uitvoert
  • De risico’s die je loopt
  • Hoe hoog de dekking moet zijn

Dat valt meestal tussen 100 en 500 euro per jaar. 

Zoals bij iedere verzekering (of conrtact) is het aangeraden om de kleine lettertjes te lezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In uitzonderlijke gevallen zal het voor jou niet mogelijk zijn om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Dat komt dan omdat het beroep het niet toelaat om de risico’s in te schatten of de kans op schade gewoon te hoog is.

4. Zo regel je als freelancer je aansprakelijkheidsverzekering

Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af bij verzekeringsmakelaars en de meeste banken. Vraag een paar voorstellen op, zodat je weet wat de verschillende voorwaarden en dekkingsmogelijkheden (en prijzen) zijn.

Bron: door Jenny Bjorklof

Tip: naast een aansprakelijkheidsverzekering, kan je je als freelancer ook beschermen tegen contractbreuk door de klant of jou.

Terug